2007. november 13., kedd

Lekerül a térképről a Garmin?

A Garmin lehet a navigációs piacon történő konszolidáció vesztese. A Nokia ugyanis 8,1 milliárd dollárért felvásárolja a világ legnagyobb digitális térképadatbázisával rendelkező amerikai Navteqet.

Az elemzők azt várták, hogy a piacvesztéstől félő Garmin (GRMN)is beszáll a Navteqért vívott csatába, annál is inkább, mert a műholdas navigációs eszközeihez (PND) ez a cég a legnagyobb térképszállító. Ám ez egyelőre nem következett be, a Garmin nem volt hajlandó megfizetni azt a hatalmas felárat, amit a Nokia kínált. Ezek a spekulációk egyébként azután reppentek fel, hogy tavasszal a Garmin holland riválisa, a TomTom bejelentette, hogy megveszi a második számú térképszolgáltatót, a szintén holland Tele Atlast, hogy megszilárdítsa pozícióit Európában, és terjeszkedni kezdhessen az Egyesült Államokban.

„Mindazonáltal egy Garmin-ajánlat azért befuthat még a Navteqre” – vélekedik Frederic Ruffy, a kaliforniai Optionetics elemzője, aki szerint az árfolyam jelentős visszaesése azt a befektetői félelmet tükrözi, hogy a Garmin ártárgyalási pozíciói nagyban romlanak a Nokia–Navteq-ügylet után. Magyarán a konkurense birtokába kerülő Navteqtől ezentúl csak drágábban tudja beszerezni a térképeket. A felvásárlás húsba vágóan érinti a Tele Atlasra tett TomTom-ajánlatot is, ezt ugyanis még nem fogadták el. A legutóbbi ajánlat 2,25 milliárd dollárról szólt, s miután a Navteq elkelt – ráadásul rekordösszegért –, joggal érezhetik a Tele Atlas tulajdonosai, hogy feljebb verhetik cégük árát.

A Tele Atlas papírjai ennek megfelelően drágultak is – 7,1 százalékkal – az amszterdami tőzsdén. A Nokia eddig mindkét „térképgyárosnak” megrendelője volt, de elemzők biztosra veszik, hogy a Tele Atlasszal hamarosan szakítani fog. A térképszolgáltatók piaca gyakorlatilag kétszereplős, ezért a versenyhatóságok árgus szemmel követik a fejleményeket, elejét akarják venni annak, hogy a szektor konszolidációjával a legnagyobb játékosok a fogyasztók kárára hizlalják nyereségüket.

A Nokia stratégiája egyértelmű: be akar szállni a navigációs üzletbe, ahol eddig szerény részesedést tudott csak felmutatni. Mobilkészülékeit, smartphone-jait is el szeretné látni ezzel a szolgáltatással. Igaz, a finnek most is kínálnak navigációs mobil eszközöket, ám ezekhez – a Navteq mellett – a Nokia által 2005-ben bekebelezett kis német fejlesztőcég, a Smart2go szállítja a szoftvert. Már akkor látható volt, hogy a Nokia komoly szándékokkal érkezik a navigációs szektorba.

Érdeklődésük nem a véletlen műve: 4-5 év múlva ugyanis a globális helymeghatározó (GPS) csipek gyakorlatilag alaptartozékai lesznek a 20 ezer forintnál többe kerülő mobil eszközöknek, ezért az azokhoz szoftvert és adatbázist szállító vállalat hatalmas nyereséget érhet el – írja a GPS-tech magazinja. A Nokia tehát navigációs fronton felvenné a versenyt a Google, a Microsoft online megoldásaival, de a jelenleg még offline megoldásokat kínáló Garmin, TomTom, Magellan, Navman-Mio és számtalan távol-keleti gyártó készülékeivel is. A navigációs eszközök forgalma 2010-re megtriplázódik, eléri a 12,8 milliárd dollárt – derül ki az iSuppli piackutató adataiból. A gyárilag beépített navigációs eszközzel ellátott járművek száma tavaly 25 millió volt, ezen a téren évi 30 százalékos növekedést vetítenek előre az elemzők.

Nincsenek megjegyzések: